REZULTATI 15 KONKURSA ZA NAJBOLJE LITERARNE I LIKOVNE RADOVE UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA U BOSNI I HERCEGOVINI NA TEMU SVE MOJE BOSANSKO

 SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Jubilarni 15. konkurs za literarne i likovne radove učenika osnovnih škola u Bosni i Hercegovini u organizaciji BZK “Preporod” je, kao i svih proteklih godina, izazvao  značajnu pažnju, kako učitelja i nastavnika razredne i predmetne nastave maternjeg jezika i likovne kulture, tako i samih učenika. Ovogodišnja tema je bila Sve moja bosansko.
Još jednom je potvrđeno da angažiranje učenika, ali i nastavnika koji su glavni inicijatori prijavljivanja na Konkurs, daje rezultate po pitanju zanimanja za ovaj vid djelatnosti u okvirima šireg vaspitno-obrazovnog procesa. Brojnost učesnika u svih 15. konkursa, oko 35.000, dokazuje stalnu zainteresiranost za ovaj vid rada i predstavljanja literarnog i likovnog izražavanja učenika.
Žiriji su s velikom pažnjom i zainteresiranošću pregledali literarne i likovne radove prijavljene na Konkurs. Članovi Žirija za odabir najboljih literarnih radova bili su Bisera Alikadić, Mirsad Bećirbašić, Almedina Čengić i Mirzana Pašić-Kodrić.
Za najuspješnije su proglašeni: Lejla Čolak, učenica III1 razreda “Druge osnovne škole”,
(Hrasnica) Ilidža, prva nagrada; Selma Omerika, učenica VIII razreda OŠ “Gnojnice”, (Gnojnice) Mostar, druga nagada i Mirza Ramić, učenik VIIa razreda OŠ “Ključ”, Ključ, treća nagrada.
Članovi žirija za odabir najboljih likovnih radova bili su Mirsada Baljić, Jasminko Mulaomerović i Mušo Šahman.
Za najuspješnije su proglašeni: Adin Čolak, učenik II1 razreda “Druge osnovne škole”, (Hrasnica) Ilidža, prva nagradaAmina Brković, učenica VII2 razreda OŠ “Aleksa Šantić”, Sarajevo, druga nagrada i Timur Kadribašić, učenik VI3 razreda OŠ “Safvet-beg Bašagić”, Sarajevo, treća nagrada.
Organizator Konkursa i žiriji su ocijenili jedan broj nastavnica i nastavnika koji su se posebno istakli u realizaciji ovogodišnjeg Konkursa. Žiri za literarne radove priznanje dodjeljuje Samiji Memić, nastavnici OŠ “Blagaj”, Blagaj, Enisi Guja, nastavnici “Šeste osnovne škole”,  Ilidža i Indiri Buljubašić, nastavnici OŠ “Musa Ćazim Ćatić”, Sarajevo.
Posebno vrijedan angažman u likovnim dijelu Konkursa ove godine su pokazali Borka Jokić, nastavnica osnovnih škola “Sjenjak” i “Novi Grad”, Tuzla i Azra Nikšić, nastavnica “Druge osnovne škole”, (Hrasnica) Ilidža.
Izložba likovnih radova i uručenje nagrada bit će upriličeno 12. 6. 2017. godine (ponedjeljak) u 12:00 sati u Galeriji “Preporod”, Titova 54. Bit će i predstavljen 15. katalog s nagrađenim i odabranim literarnim i likovnim radovima.

 

Sarajevo, 29. 5. 2017.                                                                            BZK “Preporod”
Broj: 03-196                                                                                     Prof. dr. Senadin Lavić

 

Kontakti

BZK Preporod

Branilaca Sarajeva 30
Bosna i Hercegovina, 71000 Sarajevo

Email: preporod@bih.net.ba
Tel.: + 387 /33/ 444-078
Fax.: +387 /33/ 226-511 | 215-665

Na vrh